Groep 1/2b

 


14 februari 2018

Woensdag, 14 februari 2018

Beste allemaal,

Het thema
We hebbende afgelopen tijd gewerkt over het thema ‘gezondheid’. Een heel breed thema, waar iedereen zich wel in kan vinden! 
We hebben gepraat, gelezen, gezongen over en gespeeld met allerlei dingen die met gezondheid te maken hebben. De kinderen leerden dat je gezond bent als je goed voor je lichaam zorgt. Ze leerden en speelden over ziek  zijn en beter worden, maar vooral ook over gezond blijven.
 
U kunt samen met uw kind dit thema nog herbeleven. In dit blog vindt u de doelwoorden die we behandelen in dit thema, maar ook activiteiten om samen te doen met uw kind.
Het is voor kinderen geweldig om te merken dat hun ouders weten waarmee zij bezig zijn geweest op school.
 
Leuk voor thuis: 
Gezondheid buiten
Bewegen is gezond. Spreek met uw kind af dat u een week lang elke dag iets aan beweging doet. Iedere dag mag een van u kiezen wat de activiteit zal worden: naar de winkel fietsen, samen een rondje wandelen, touwtje springen, voetballen enz. Houd op een kalender bij wat gedaan is.
 
Gezondheid in huis
Bekijk samen eens welke EHBO-spullen er in huis aanwezig zijn. Waar liggen ze? Waar kun je ze voor gebruiken? Breng bij elkaar eens een verbandje om om de arm. Waarom  zijn er verschillende soorten pleisters? Laat uw kind een knuffel verzorgen en verbinden.
 
Gezondheid in de supermarkt
Laat uw kind eens helpen met het uitpakken van de boodschappen. Sorteer een aantal boodschappen op ‘gezond’ en ‘ongezond’. Bespreek met uw kind de verschillen tussen de producten en waarom het belangrijk is om gezond te eten.
 
Gezondheid op internet
Op de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis staan interessante weetjes, spelletjes en filmpjes over het ziekenhuis (www.halloziekenhuis.nl). Er zijn meerdere ziekenhuizen die websites hebben voor kinderen, bijv. www.kinderwebsite.rkz.nl en www.kindersitelievensberg.nl
Op www.voedingscentrum.nl  is interessante informatie over gezonde voeding te vinden. Klik eerst op het tabblad ‘Mijn kind en ik’en vervolgens op ‘Ik ga naar school’. Onder ‘games’ vindt u leuke spelletjes om samen met uw kind te spelen.
 
Samen lezen over gezondheid:
Suggesties:
Beer is ziek, Karma Wilson                          
Tim wil niet naar de dokter, Linda Bikker
Wat voor sport doe jij?, Alain Crozon
Balotje bij de dokter, Yvonne Jagtenberg

Portfolio
Alle kinderen hebben hun portfolio mee naar huis gekregen. Hierin heeft u ook de persoonlijke brief kunnen lezen aan uw kind. In de oudergesprekken hebben we samen van gedachten gewisseld om zo uw kind nog beter in beeld te krijgen. Hartelijk dank voor de fijne en open gesprekken. Het tweede half jaar gaat van start en het is zo fijn dat we samen met ouders de kinderen verder helpen in hun ontwikkeling.

Welkom
Na de voorjaarsvakantie zetten we er een paar stoeltjes bij in de klas. Noud en Bilal komen wennen. Wat hebben wij daar zin in! Lieve Noud en Bilal, hartelijk welkom bij ons op school. We hopen dat jjullie een super fijne tijd gaan krijgen bij ons!

Daltonshow
Onze kinderen hebben weer mogen schitteren tijdens de daltonshow. Wat doen ze dit toch knap! Tijdens de show leren kinderen zichzelf te presenteren. Door tableau-vivant hebben we laten zien wat allemaal met gezondheid te maken heeft. We hebben een vlog gemaakt waarin we hebben laten zien hoe een dag eruit ziet bij de kleuters. Ook hadden we een leuk versje ingestudeerd over de dokter. En we hebben gedanst op het liedje 'Bewegen is gezond' van Kinderen voor Kinderen. En wat hebben ze dit knap gedaan. Maar er was dan ook fantastisch publiek. Bedankt alle kinderen en papa's, mama's, opa's, oma's en andere belangstellenden. Jullie waren een super publiek!


Liedje n.a.v De luizenmoeder. Juf Gea is druk geweest met het populaire liedje van de Nederlandse serie: De Luizenmoeder:

Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent.

Ben je voor het eerst hier of ben je al bekend?

Stamp met je voeten, zet je handen in de zij.

Ik ben ik en wie ben jij?

Liedje Gezondheid, onderzoek dokter. 

Mag ik even voelen? Even hier, even daar.

Mag ik even voelen? 'k Weet wel waar.

Mag ik even duwen? Even hier en daar.

Mag ik even duwen? Op die blaar.

Mag ik even kriebelen? Even hier en daar.

Mag om even kriebelen? Even maar.

Mag ik even prikken? Even hier en daar.

Mag ik even prikken? 't Is al klaar.


Na de vakantie wilt juf Gea iets uitproberen met de kleuters. Dit heeft te maken met klassieke muziek. In het volgende blog vertel ik er meer over. 

Na de vakantie
Na de vakantie starten we met het thema lente. Al heel langzaam zien we hier en daar sneeuwklokjes boven de grond komen. De eerste zonnestralen hebben we tijdens het buiten spelen al gevoeld. Heerlijk!

Voor nu wensen wij de kinderen en u allemaal een fijne voorjaarsvakantie toe!
Lieve groet,
Gea en Denise


17 januari

Woensdag, 17 januari 2018

Beste allemaal,

Na een feestelijke maand zijn we weer gestart in een nieuw jaar 2018! Een ieder bij deze een fijn en gezond jaar toegewenst!

Thema:
We zijn dit jaar gestart met het thema Winter. We gaan met de kinderen werken over het thema winter. Het beleven van de natuurverschijnselen sneeuw en ijs is het uitgangspunt van dit thema. We gaan leren wat sneeuw en ijs is en hoe bevriezen en smelten gaat. We gaan het hebben over 'koud hebben', wat daarbij kleding kan betekenen. En wat gebeurt er met de dieren in de winter? Hebben zij het koud? Wat is eigenlijk een winterslaap? Wat betekent de winter voor de natuur?
Ook ontdekken de kinderen dat er plaatsen op de wereld zijn waar het altijd koud is.... brrr...
 
De lettermuur:
Voor de lettermuur zoeken we dit keer spulletjes waar de letter r van brrr (wat koud!), in voorkomt. Iedereen mag spulletjes mee nemen waar de letter r in zit.
 
Engels:
Spelend leren we de kinderen ook engelse woorden aan binnen het thema winter. Aan bod komen de woorden: snowman (sneeuwpop), snowball (sneeuwbal), snowsuit (skipak). sled (slee), ice skates (schaatsen), gloves (handschoenen), scarf (sjaal), hat (muts), fire (vuur) en  hot chocolate (warme chocolademelk).

Muziek:
We werken nog twee weken over het thema Winter.
Volgende week woensdag gaan we het volgende liedje doen.

Het is winter, bibber, bibber
En ik bibber, bibber, bibber.
Want buiten is het koud.
Doe je jas aan bibber, bibber.
Zet je muts op bibber, bibber.
Doe je sjaal om bibber, bibber.
En je wanten aan.
Het is winter bibber, bibber.
En ik bibber, bibber, bibber.
Want buiten is het koud.

Op de woordjes bibber, bibber gaan we aan de slag met allerlei bewegingen. Vb klappen, tikken, zacht /hard zingen, fluisteren.

Daarnaast gaan we de pinguïn dans doen. Dit is een leuke winterdans die de kinderen ook thuis kunnen doen via de pc.
Op you tube, Joke muziek clip, Efteling is deze te vinden.
Leuk om dit met uw kind te doen.  Als u dit samen met uw kind wil doen, dan graag na woensdag 24/1 a.s
Anders beginnen we niet gelijk met elkaar aan iets. En dat zou jammer zijn.

Vriendelijke groetjes,
Juf Gea en juf Denise


12-12-2017

Dinsdag, 12 december 2017

Beste allemaal,

De afgelopen periode was een hele drukke periode, waarin we alleen maar leuke, warme en gezellige activiteiten hebben gedaan. Het klaslokaal is na de sintperiode weer helemaal in kerstsfeer en de laatste week voor kerst breekt aan. Met zelfs winters weer, waarin de kinderen (en stiekem wij als volwassen) ouderwets konden genieten van een dikke laag sneeuw. Wauw wat een verrassing.

We zeggen altijd dat de tijd snel gaat, maar het is echt waar! Tjeetje de helft van het schooljaar is alweer bijna gepasseerd....

Sinterklaas
Tijdens de sinterklaasperiode stond 'Heel Corlaer Sport' centraal. Piet stuurde ons verschillende brieven met uiteenlopende uitdagingen voor de kinderen. We hebben een dans geleerd, een toren met ons lichaam gemaakt, een lange wandeling gemaakt en acrobatengym gedaan! Na elke uitdaging verdienden wij een pepernoot die we mooi mochten versieren. Alle pepernoten werden als medailles in de hal bij elkaar verzameld. Super leuk en super sportief!
En toen Sint bij ons op school was, zagen we hoe sportief Sint zelf is; onder zijn kleding zaten sportschoenen met echte Sparta Nijkerk sokken!!

De rommelpieten waren ook druk geweest in de nacht van woensdag op donderdag! Tjee wat een bende, maar gelukkig hadden de kinderen het zo weer opgeruimd en vonden ze ook nog een leuk cadeautje in hun schoen.

Kerst
Op dit moment werken we met de kinderen over het thema kerst. Een warme gezellige tijd waarin we de kerstgedachte centraal stellen. Niet alleen het kerstverhaal, maar ook de vriendschap, de hartelijkheid naar een ander, zoals de behulpzaamheid brengen we onder de aandacht. Een tijd vol aandacht voor je medemens.
De mama en oma van Jurre hebben met alle kinderen kerstkaarten gemaakt bij de start van dit thema. Ik ben benieuwd welke mensen de gelukkigen zijn die zo'n mooie kaart krijgen!
Volgende week vieren we donderdagavond kerst op school. We dineren dan met elkaar in de klas. We toveren onze klas om tot een echt kerstrestaurant. Stiekem oefenen we hier al voor, want onze huishoek is al veranderd in een kerstrestaurant. We kijken er naar uit!

Winter
Na de vakantie starten we met het thema winter. Hopelijk worden we dan nog een keer verrast met winterse sneeuwbuien.
Het beleven van de natuurverschijnselen sneeuw en ijs is het uitgangspunt van dit thema. We gaan leren wat sneeuw en ijs is en hoe bevriezen en smelten gaat. We gaan het hebben over 'koud hebben', wat daarbij kleding kan betekenen. En wat gebeurt er met de dieren in de winter? Hebben zij het koud? Wat is eigenlijk een winterslaap? Wat betekent de winter voor de natuur?
 
Ook ontdekken de kinderen dat er plaatsen op de wereld zijn waar het altijd koud is.... brrr...
We gaan binnen dit thema veel werken aan de rekendoelen. Zoals het nabouwen van een vogelhuisje, tellen, groepjes maken etc.

Welkom
Lieke is nu ook 4 jaar. Van harte Lieke! Lieke komt na de vakantie elke dag bij ons in de klas. Luca wordt in de vakantie 4 jaar en zal na de vakantie ook elke dag een stoeltje aanschuiven. Alvast van harte Luca! Lieke en Luca nogmaals welkom in onze klas!

Ook namens juf Gea, iedereen hele fijne en gezellige dagen toegewenst! Alvast een super goed nieuw jaar toegewenst!
Juf Denise« Vorige pagina Volgende pagina »
Apr
25

De bomen in met groep 8.... lees meer »
Apr
20

De Koningsspelen zijn begonnen!!!... lees meer »