Groep 7

 


17-05-2018

Donderdag, 17 mei 2018

Beste ouders,

Algemeen:
De vakantie zit er weer op. We zijn weer hard aan de slag gegaan. We hebben te horen gekregen dat alle kinderen uit groep 7 geslaagd zijn voor hun verkeersexamen!! Heel fijn. Uit elke klas in Nijkerk komt een leerling met de hoogste score en deze leerling mag naar het gemeentehuis. Bij ons in de klas is dit Franka geworden. Goed gedaan.
 
!Belangrijk!
Op donderdag 24 mei gaan de kinderen van groep 7 en 8 naar het Rijksmuseum. We vertrekken rond 8.45 met de museumbus naar Amsterdam, naar het Rijksmuseum.
Daar gaan we ons verdiepen in het project 'Proef de Gouden Eeuw'. De kinderen ondervinden met al hun zintuigen de kennismaking met de Gouden Eeuw, onder leiding van een gids. Ze proeven de specerijen uit verre landen, ruiken het atelier van een meester-schilder, voelen de jurken van rijke dames en luisteren naar instrumenten uit de 17e eeuw.
Omdat we binnen een straal van 60 kilometer van Amsterdam zitten is de bus gratis en betalen we alleen voor de entree. Dit wordt bekostigd door de O.R.
We nemen voor in de bus alleen een 10 uurtje mee.
We zijn rond 13 uur weer terug op school, dan gaan we lunchen.
Deze dag gelden de normale schooltijden.

 
Belangrijke data:
Do 24 mei: Rijksmuseum
Do 24 mei: Daltonshow groep 7 en 8 gaat NIET door ivm bezoek aan het Rijksmuseum.
Za 26 mei: Veluwe wandeltocht
Di 29 mei: schoolreis
Wo 30 mei: staken ( kinderen zijn vrij, deze dag)
Do 31 mei: Toets geschiedenis
 
Rekenen:
We zijn aan het einde van blok 5 met rekenen. In de laatste lessen leren we over grammen en kilo’s. Hoe reken je een prijs uit in grammen als deze in kilo’s is aangegeven? We gaan verder met de breuken en de procenten. Welke breuk hoort bij welk percentage? 1/5 = 20% enz.
We onderzoeken in de laatste lessen waar iemand op een veld kan staan aan de hand van de schaduw van het licht. Leuke onderdelen maar soms ook best lastig.
 
Taal:
Voor de vakantie hebben we de tweede taaltoets van de nieuwe methode gemaakt. Dit zijn erg pittige toetsen. Het volgende blok gaat over het thema Buitenissig. Met de kinderen besteden we extra aandacht aan de woordenschat zodat dit nog beter gaat lukken op de toets.
 
Spelling:
In de nieuwe methode voor spelling oefenen we komende weken met de volgende categorieën:
Chefwoord: ik hoor sj maar schrijf ch.
Theewoord: ik hoor de t maar ik schrijf de th.
Caféwoord: met een streepje op de é.
Cadeauwoord: ik hoor de oo maar ik schrijf de eau.
Routewoord: ik hoor de oe maar ik schrijf de ou.
Garagewoord: ik hoor zj maar ik schrijf  g.
Lollywoord: Ik schrijf de y.
Tremawoord: puntjes op de i of e.
 
Zaakvakken:
De toets van natuur hebben we net achter de rug. We gaan nu beginnen met het vak geschiedenis. In dit laatste blok van geschiedenis gaat het over: ontdekkers en hervormers. Hierin hebben we het bijvoorbeeld over de Unie van Utrecht en de V.O.C.
 
Juf Brigitte en juf Eva
 


12-4-2018

Donderdag, 12 april 2018

Algemeen:
Na een heerlijk zwangerschapsverlof ben ik inmiddels weer 3 weken aan het werk in groep 7. Wat fijn om weer terug te zijn in de groep. Ook deze periode wisselen we hard werken af met leuke activiteiten. Zo hebben we komende dinsdag het fietsexamen ( praktijkdeel) op de planning staan en vrijdag de 20e hebben we sportdag.
 
!!!!!  Oproep: !!!!
Op de gymlijst hebben we tot het einde van het schooljaar nog een hoop gaten staan. We willen vragen aan de ouders die nog niet hebben ingetekend of zij dit alstublieft willen doen. Zonder gymouder kunnen wij helaas niet naar gym. Dat zou heel erg zonde zijn…. Op de volgende data hebben we nog niemand:
Woensdag 25 april, woensdag 30 mei, woensdag 6 juni, woensdag 20 juni, woensdag 27 juni en woensdag 4 juli.
Mocht u op een van deze mee kunnen en willen dan horen we dit heel graag!!! Dit kan via de mail of door uw naam op de lijst (op de deur van het lokaal) te schrijven.
 
Belangrijke data:
Dinsdag 17 april: fietsexamen!! Alle kinderen op de fiets naar school.
Dinsdag 17april: toets aardrijkskunde
Vrijdag 20 april: Koningsspelen
Woensdag 25 april: Voetbaltoernooi ( bijna de hele klas doet mee)
Donderdag 26 april: toets natuur
Vrijdag 27 april: Alle kinderen vrij i.v.m. Koningsdag!
 
Rekenen:
Bij rekenen zijn we net begonnen in blok 5. In de eerste lessen van dit blok leren we staartdelingen te maken met grote getallen. De kinderen vinden dit nog best lastig om te doen. Door veel te oefenen hopen we dat ze er steeds meer vertrouwen in krijgen. Bij de staartdelingen is het belangrijk om de tafelsommen goed paraat te hebben. Verder oefenen we met het aflezen van grafieken, staafdiagrammen en cirkeldiagrammen. We gaan door met de breuken en de procenten en we verdiepen ons nog verder in de inhoud. De inhoud bereken je door lengte x breedte x hoogte te doen. De moeilijkheid zit hem er nu vooral in dat ze verschillende maateenheden gebruiken. Dus niet alles staat in cm, maar een maat staat dan in dm. Dan moet je dit eerst omrekenen naar cm en dan kun je de inhoud berekenen. Vooral goed kijken dus.
 
Taal:
Bij taal zijn we begonnen in het volgende blok van de methode Staal. Dit blok gaat over helden. We leren een ode te schrijven aan een held, hoe je een denkgesprek voert en we leren met argumenten een voordracht kunt onderbouwen. Naast al deze lessen zijn er ook lessen over woordenschat. In deze lessen leren we elke keer 20 woorden. Deze woorden moeten we passief en actief kennen.
 
Spelling:
We zijn de spellingregels van Staal aan het herhalen. De kinderen hebben de afgelopen jaren een andere spellingmethode gehad en moeten deze regels dus allemaal nog leren. We kennen deze regels over het algemeen wel maar we noemden ze anders. We zijn dus heel druk met het aanleren van de regels volgens de methode Staal. We zien dat de kinderen dit al goed aan het inprenten zijn.
 
Zaakvakken:
We gaan komende week aardrijkskunde afronden en dan beginnen we met natuur. Het onderwerp van natuur is: een spijkerbroek maken. In dit thema behandelen we het proces van het maken van een spijkerbroek. Welke grondstoffen heb je nodig? Wat bedoelen we met “eerlijke” kleding?
 
Engels:
Voor Engels hebben we bijna de toets. Na deze toets gaan we beginnen aan het laatste blok. In dit laatste blok gaan we het hebben over gezondheid. Hoe zeg je hoofdpijn in het Engels?
Voordat we aan dat hoofdstuk beginnen eerst nog even goed oefenen voor de toets van blok 4. Succes!!
 
Juf Brigitte en juf Eva
 


22 maart 2018

Woensdag, 21 maart 2018

Algemeen:
Vanaf volgende week woensdag komt Juf Eva terug van haar verlof. Ze heeft er weer zin in! Zij zal op woensdag en donderdag voor de groep staan en juf Brigitte op maandag, dinsdag en vrijdag. Juf Ilse gaat weer aan de slag in de groep 1/2 a. 
Ook start de week van de religie, we gaan donderdag de grote kerk bezoeken en daarna gaan we eitje tik spelen en neemt iedereen wat mee zodat we gezellig met elkaar lunchen. Dus de kant en klare boterhammen mogen thuis blijven!
Afgelopen 2 weken hebben de kinderen in kleine groepjes de omgeving rondom de school opgeruimd. De kinderen werden begeleidt door iemand van Recycling Nijkerk. De kinderen hebben eerst een presentatie gehad en geleerd hoe lang het duurt voordat iets verteert in de natuur. (denk aan blikjes, plastic, kauwgom enz.) Onderweg werden er allerlei vragen aan Saskia gesteld en hebben de kinderen veel geleerd wat het allemaal voor de natuur betekend als we alles achter ons neergooien en niet netjes in de prullenbak gooien.
momenteel zijn we hard aan het oefenen voor ons verkeersexamen. Afgelopen dinsdag zijn de fietsen gekeurd en donderdag 5 april hebben de kinderen hun schriftelijk  verkeersexamen. Op dinsdag 17 april hebben ze hun praktijkexamen. De route hiervoor krijgen de kinderen van de week mee naar huis. Het zou fijn zijn als u met uw kind de route een paar keer oefent. 

rekenen: we zijn aan het eind van Blok 4 aangekomen. We gaan volgende week de toets maken en na de Pasen starten we weer met een nieuw blok.

spelling; we gaan volgende week een start maken met de nieuwe methode Staal Spelling. We gaan beginnen met het "inhalen" van alle categorieën die de kinderen tot en met eind groep 6 aangeboden hebben gekregen....we kunnen dus flink aan de slag.

taal: we gaan beginnen met een nieuw thema: Helden. De kinderen zullen kennismaken met allerlei helden en heldendaden en zullen daar allerlei vragen en opdrachten over krijgen die daarmee te maken hebben. Kom gerust tussendoor een kijkje nemen in onze nieuwe methode. 

engels: de weg vragen....welke gebouwen komen we dan onderweg tegen... moeten we rechtdoor? rechtsaf? linksaf? Over een paar weken kunnen we dit allemaal in het engels aan u vertellen

wereldoriëntatie: de geschiedenistoets hebben we net achter de rug. We gaan beginnen met aardrijkskunde in het thema Noord-Europa. De kinderen krijgen eerdaags topografie mee naar huis, dan kan er weer geleerd worden.

Alvast fijne paasdagen!
Juf Ilse en juf BrigitteVolgende pagina »
Apr
25

De bomen in met groep 8.... lees meer »
Apr
20

De Koningsspelen zijn begonnen!!!... lees meer »